Cum să te protejezi de accidentări la glezne în timpul activităților zilnice
Accidentările la glezne pot să îți afecteze calitatea vieții și te pot împiedica să desfășori chiar și cele mai simple activități fizice, precum plimbările ușoare sau antrenamentele care nu implică ridicări de greutăți mari sau alt tip de performanțe.
Din păcate, leziunile apar de cele mai multe ori pe neprevăzute și pot să fie cauzate de o neatenție de câteva secunde sau de un factor care nu ține de propria persoană. Cu toate acestea, fiecare persoană poate să își ia propriile măsuri de siguranță pentru a preveni accidentările la glezne și neplăcerile care apar odată cu aceste evenimente.
Măsuri simple de siguranță
Pentru a preveni accidentările la glezne și durerile cauzate de slăbirea articulațiilor sau de afecțiuni precum Neuromul lui Morton la picior, poți să faci câteva lucruri simple pentru confortul și sănătatea ta.
În primul rând, poartă încălțăminte adecvată, potrivită pentru tipul de sport pe care îl practici sau pentru nivelul de efort pe care urmează să îl depui. De exemplu, dacă ești jucător de baschet sau de handbal, ai nevoie de protecție sporită în jurul gleznei. Așadar, încălțămintea care susține glezna este indicată și te poate ajuta să previi entorsa de glezna, fracturile sau alte tipuri de accidentări ce provoacă durere intensă și, în același timp, necesită perioade de repaus și de recuperare.
O altă modalitate prin care poți să îți întărești articulațiile și musculatura și să previi accidentările la picioare o reprezintă efectuarea încălzirii înainte de efort. Astfel, te asiguri că presiunea exercitată nu îți pune corpul în pericol.
Poartă echipamente de protecție, personalizate în funcție de sportul pe care îl practici și asigură-te că nu faci antrenamente fără să fii încălzit corespunzător.
Influența stilului de viață
Stilul de viață determină cât de puternic este organismul tău și cât de rezistent poate să fie în fața anumitor șocuri sau episoade traumatice ce pot duce la răniri (căzături, accidente etc.). Menține o greutate normală pentru articulații, mușchi și oase sănătoase, care să nu fie supuse presiunii exercitate de kilogramele în plus. Obezitatea este un factor de risc pentru entorse sau fracturi.
De asemenea, alimentația este importantă pentru sănătatea oaselor și a mușchilor. Dacă nu ai suficiente informații în acest sens, discută cu un medic specialist pentru a primi îndrumare, dar și pentru a-ți monitoriza starea generală.
Odihna este un alt factor important în evitarea accidentelor la glezne și nu numai. Ai grijă de organismul tău și asigură-te că sistemul imunitar funcționează corespunzător pentru a fi cât mai puțin expus la probleme medicale de orice natură.
Fie că ești sportiv sau că ești o persoană sedentară, este important să previi accidentările. Acestea pot conduce la probleme mai severe și, de asemenea, te vor împiedica să îți desfășori activitatea așa cum obișnuiai. Chiar și pentru o entorsă care la prima vedere nu pare foarte gravă, poate să fie nevoie de luni de repaus și recuperare pentru a te asigura că disconfortul dispare complet.