Actualitate

Cum să vă motivați copilul să își îngrijească dinții: 3 sfaturi

Îngrijirea dinților în primele etape de dezvoltare este fundamentală pentru sănătatea orală și generală pe termen lung. În primii 7-8 ani de viață, efectuarea periajului dentar al celor mici cade în sarcina părinților, care trebuie să fie capabili să transforme experiența periajului în una pozitivă. Ulterior, copilul va dezvolta abilitățile necesare pentru a continua periajul dentar de unul singur. Pentru a dezvolta însă obiceiuri pozitive, este important ca strategiile folosite pentru a motiva copilul să își îngrijească dinții să fie eficiente și sigure. Următoarele trei strategii vă pot ajuta să motivați copilul să își îngrijească dinții corespunzător.

Transformați îngrijirea dentară într-o activitate distractivă

Copiii răspund pozitiv la activitățile care le stârnesc interesul și le conferă o stare pozitivă. Tocmai de aceea, medicii pedodonți recomandă transformarea periajului dentar într-o rutină plăcută, prin diverse trucuri, de exemplu prin utilizarea unei periuțe de dinți colorate sau a unei paste de dinți cu arome speciale pentru copii. În acest mod, copilul poate să fie mai motivat să se spele pe dinți și nici nu va protesta în momentul în care se încearcă periajul dinților.

Se poate încerca, de asemenea, aplicarea unui sistem de recompense pentru respectarea rutinei zilnice. Fie că este vorba de autocolante pe un tabel de recompense sau mici surprize, copiii pot fi astfel mai motivați să își îngrijească dinții în mod constant.

Oferiți un exemplu personal pozitiv

Copiii imită comportamentele adulților, de aceea este vital ca părinții să fie un exemplu pozitiv în ceea ce privește igiena orală. Din acest motiv, este recomandat să vă periați dinții împreună cu copilul și să îi arătați cum să folosească corect periuța dentară. Un astfel de comportament nu numai că va consolida rutina zilnică, dar va și întări legătura părinte-copil, prin activități comune.

În situația în care sunteți purtător de aparat dentar din safir (sau orice alt tip de aparat fix), iar copilul necesită la rândul său un aparat dentar, aveți ocazia să îi arătați copilului întocmai ce presupune îngrijirea aparatului, dar și a dinților. Astfel de situații, deși ar putea părea rare, sunt extrem de frecvent întâlnite.

Începeți educația dentară încă din primii ani de viață

Educația timpurie joacă un rol important în formarea obiceiurilor de igienă orală. Este important ca, din postura de părinte, să explicați copilului importanța îngrijirii dentare, recomandat prin intermediul poveștilor sau al jocurilor educative. Copiii trebuie să înțeleagă de ce este important să-și perieze dinții și să folosească, după o anumită vârstă, ața dentară sau apa de gură.

Vizitele regulate la pedodont sunt necesare, de asemenea, atât pentru părinte, cât și pentru copil. Medicul pedodont vă poate furniza informații cu privire la modul în care puteți ajuta copilul să își îngrijească dinții, în aceeași măsură în care poate identifica eventuale probleme orale existente la copil, încă din stadiile lor incipiente. Pedodontul poate, de asemenea, să creeze o experiență pozitivă în cabinet, pentru a reduce astfel anxietatea asociată cu vizitele la dentist.

Related Articles