Recuperarea eficientă a sportivilor care suferă de dureri de umăr
Durerea de umăr este o problemă des întâlnită în cazul sportivilor, în urma antrenamentelor repetate. Acest disconfort apare atunci când mușchii și tendoanele nu au beneficiat de suficient repaus.
Deși durerea este prezentă cu precădere în cazul sportivilor care efectuează exerciții ce solicită brațele, cum ar fi tenisul, aceștia nu sunt singurii care se pot confrunta cu această situație. Atunci când durerea de umar apare, recuperarea este foarte importantă pentru a-ți putea recăpăta mobilitatea.
Cauzele care pot conduce la apariția durerilor de umăr la atleți
În cazul în care te confrunți cu simptome umar dislocat sau cu o durere intensă de umăr, este important să identifici în primul rând cauzele problemei. Printre cele mai comune se numără:
- Leziuni apărute în urma suprasolicitării ligamentelor sau tendoanelor;
- Leziuni apărute în urma unui impact sau a unei traume;
- Efectuarea exercițiilor fizice fără a respecta tehnicile și forma recomandate;
- Dezechilibru și slăbiciune la nivelul mușchilor.
Simptomele durerilor de umăr la atleți
Identificarea timpurie a unei astfel de probleme este importantă pentru a putea dezvolta un plan de recuperare eficient. Printre cele mai comune simptome pe care le poți resimți se numără:
- Durere în timpul efectuării exercițiilor fizice;
- Inflamație și senzație de încălzire la nivelul articulației umărului;
- Limitarea mișcărilor fizice;
- Senzație de slăbiciune și instabilitate.
Recuperare eficientă a sportivilor ce suferă de dureri de umăr
Imediat după ce medicul a diagnosticat problema, gestionarea inflamației și a nivelului de durere este crucială. Recomandările principale în acest caz sunt următoarele:
- Repaus – este important să eviți activitățile care pun presiune pe articulația umărului.
- Gheață – aplică gheață în mod constant, conform recomandărilor medicului, pentru a reduce durerea și inflamația.
- Administrarea antiinflamatoarelor și analgezicelor pentru a ține durerea sub control.
După ce durerea a scăzut în intensitate și mobilitatea începe să revină, recuperarea va include și diverse exerciții de mobilitate și stretching care te vor ajuta să revii în formă. Programul de recuperare va include următoarele tipuri de exerciții:
- Exerciții de strângere a pumnului cu ajutorul unui prosop sau a unei mingii pentru a-ți întări musculatura;
- Mișcări ale încheieturii cu o ganteră ușoară care te vor ajuta să întărești mușchiul supinator;
- Extensii ale încheieturii cu o greutate ușoară care te vor ajuta să întărești mușchii mici care se conectează la nivelul umărului tău;
- Exerciții de stretching care te vor ajuta să reduci tensiunea musculară și să îți recapeți flexibilitatea.
Pe lângă exercițiile fizice, medicul îți poate recomanda și alte tehnici de recuperare. De exemplu, poți urma terapia cu ultrasunete care te va ajuta să stimulezi circulația sângelui. De asemenea, terapia cu laser te va ajuta să reduci inflamația și să stimulezi regenerarea țesutului de la nivelul umărului.
Din fericire, durerea de umăr la atleți poate fi prevenită atunci când sunt respectate tehnicile de antrenament. În plus, atleții care se încălzesc cu atenție înainte de a efectua exerciții fizice, sunt mai puțin predispuși la a se confrunta cu durere de umăr.